Κύριο περιεχόμενο

Κωνσταντίνος Κολιόπουλος

Κωνσταντίνος Κολιόπουλος

Αναπληρωτής  Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικών Σπουδών
 
Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο:
210 9201851
Διεύθυνση:
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λ. Συγγρου 136, 176 71 Αθήνα
Κτίριο:
ΔΕΣΚοι
Γραφείο:
A2

 

Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Κολιόπουλος αποφοίτησε με «Άριστα» από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου τον Σεπτέμβριο του 1993. Τον Ιανουάριο του 1997 του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα Στρατηγικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Από το 1998 διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές σε μια σειρά Σχολών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, περιλαμβανομένης της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) στην οποία είναι Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών από το 2007.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα εξής: θεωρία και πρακτική της πολιτικής και της στρατηγικής από την Αρχαιότητα έως σήμερα· σύγχρονη στρατιωτική στρατηγική· Ελληνική πολιτική ασφάλειας· Ευρωπαϊκή ασφάλεια· η έννοια των πολιτισμών και η διεθνής πολιτική· περιφερειακές συγκρούσεις.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Δημοσιεύσεις

Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί τα παρακάτω βιβλία:

Στρατηγικός Αιφνιδιασμός: Υπηρεσίες Πληροφοριών και Αιφνιδιαστικές Επιθέσεις (2000).

Η Υψηλή Στρατηγική της Αρχαίας Σπάρτης, 750-192 π.Χ. (2001).

Η Στρατηγική Σκέψη από την Αρχαιότητα έως σήμερα (2008).

Thucydides on Strategy: Athenian and Spartan Grand Strategies in the Peloponnesian War, and their Relevance Today [μαζί με τον Αθ. Πλατιά] (2010).

Η Έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, 1941-1950: Στρατηγικά ή Ιδεολογικά Αίτια; (Αθήνα: Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2012 [e-book]) [επιμ. μαζί με τους Π. Ήφαιστο – Ευάνθη Χατζηβασιλείου].

Sécurité & Coopération en Méditerranée: Défis & Opportunités – Security & Cooperation in the Mediterranean: Challenges & Opportunities (Αθήνα: Ποιότητα, 2013) [επιμ. μαζί με τους Γρ. Τσάλτα και Ειρ. Χειλά].

Η Τέχνη του Πολέμου του Σουν Τσου: Μετάφραση-Σχόλια-Ερμηνεία-Ανάλυση [μαζί με τον Αθ. Πλατιά] (2015).