Κύριο περιεχόμενο

Βασίλης Χατζόπουλος

xatzopoylos

Καθηγητής Ευρωπαϊκού δικαίου και πολιτικών
 
 
Email:
vasshatz [at ] panteion dot gr
Τηλέφωνο:
Διεύθυνση:
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λ. Συγγρου 136, 176 71 Αθήνα
Κτίριο:
ΔΕΣΚοι
Γραφείο:
Γ 8

 

 

Βιογραφικό

 

Ο Βασίλης Χατζόπουλος, πριν ενταχθεί στο Τμήμα ΔΕΠΣ του Παντείου Πανεπιστημίου, ήταν Καθηγητής «Ευρωπαϊκού δικαίου και πολιτικών» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το 2000. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Είναι επίσης επ. Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης, Μπρυζ (Βέλγιο) και επί τιμή επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ (ΗΒ).

 

Έχει πολυετή εμπειρία ως δικηγόρος ενώπιον των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και του Δικαστηρίου της ΕΕ, όπου έχει επανειλημμένως εκπροσωπήσει, μεταξύ άλλων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει διατελέσει σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης (στον ΟΟΣΑ για θέματα κανονιστικής μεταρρύθμισης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισσαβώνας), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σχετικά με την Οδηγία για τις Υπηρεσίες) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (σχετικά με τα διασυνοριακά δικαιώματα των ασθενών).

 

 

Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται γύρω από τους Θεσμούς και τη διακυβέρνηση της ΕΕ, την Εσωτερική Αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην απελευθέρωση υπηρεσιών, στην παροχή υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος, στις κρατικές ενισχύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και στις Πολιτικές Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ. Προσεγγίζει όλες τις παραπάνω θεματικές τόσο από πλευράς θετικού δικαίου όσο και από πλευράς του αποτυπώματος που έχει το δίκαιο στις κοινωνικές πραγματικότητες και στην ευρωπαϊκή και εθνική ιθαγένεια. Συνεπώς, πολλά από τα γραπτά του περιστρέφονται γύρω από την οριοθέτηση του οικονομικού και του κοινωνικού χώρου, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ευρωπαϊκού «οικονομικού συντάγματος», την υγεία και τις πρακτικές συνέπειες και τα όρια της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

 

 

Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, σχετικά με την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης στην εσωτερική αγορά (Le principe d’équivalence et de reconnaissance mutuelle dans la libre prestation de services, Bruylant/Sakkoulas, 1999) , με τη θεωρία των Βασικών Διευκολύνσεων στο δίκαιο του ανταγωνισμού (Σάκκουλας, 2002) και με τη ρύθμιση των υπηρεσιών στην ΕΕ (Regulating Services in the EU, OUP, 2012), ενώ μια τέταρτη μονογραφία, σχετικά με τη Οικονομία Διαμοιρασμού (Collaborative Economy under EU Law, Hart, 2018), είναι στη διαδικασία έκδοσης. Επίσης, έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό άρθρα και σχολιασμούς αποφάσεων σε διακεκριμένα περιοδικά Ευρωπαϊκού δικαίου, στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά και σε συλλογικούς τόμους.

 

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ