Κύριο περιεχόμενο

Ταγαράς Χαρίσιος

Ταγαράς Χαρίσιος

Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο:
210 9201842
Διεύθυνση:
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λ. Συγγρου 136, 176 71 Αθήνα
Κτίριο:
Νεόκτιστο 
Γραφείο:
ΣΤ4

 

Βιογραφικό

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1955, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Πειραματικό Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1973-1977. Κατά το διάστημα αυτό, μέλος του πρώτου μεταδιδακτορικού Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής Θεσσαλονίκης, μέλος του πρώτου μεταδιδακτορικού Πανσπουδαστικού Συνεδρίου και μέλος της πρώτης μεταδιδακτορικής συνέλευσης της ΦΕΑΠΘ.

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1977 και του μεταπτυχιακού νομικού τμήματος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών το 1980 (Licence spéciale en droit européen). Υπότροφος Ι.Κ.Υ. και Υπ.Συντονισμού.

Δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το Μάρτιο του 1980 (σε αναστολή κατά τα διαστήματα απουσίας στο εξωτερικό).

Κατά το διάστημα 1980-1984 ελεύθερος ερευνητής στο προαναφερθέν Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών, visiting scholar στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Oικονομικού Δικαίου Θεσσαλονίκης. Επίσης κατά το διάστημα 1980-1982 juriste linguiste στο Συμβούλιο των Ευρ.Κοινοτήτων.

Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1984, με θέμα «Συγκρούσεις νόμων και κοινοτική έννομη τάξη»

Από το 1984 μέχρι το 1986 στρατιωτική θητεία.

Από το 1986 μέχρι το 1990 υπάλληλος του Δικαστηρίου των Ευρ.Κοινοτήτων (υπηρεσία έρευνας τεκμηρίωσης) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γ.Δ/νση Ι, υπηρεσία αντιντάμπιγκ).

Από το 1990 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2005 μέλος Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκλεγείς αρχικώς στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, από δε την ακαδ.χρονιά 1995-96 αναπληρωτής καθηγητής και από την ακαδ.χρονιά 2002-03 καθηγητής πρώτης βαθμίδας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (από του έτους 2013-14 Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών) με κύρια αντικείμενα διδασκαλίας και έρευνας το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο. Μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΠΜΣ μεταπτυχιακού προγράμματος από της ιδρύσεώς του και μέχρι το έτος 2000/2001 και κατά διαστήματα μέλος της Συγκλήτου και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Κάτοχος έδρας Jean Monnet ad personam. Επίσης τακτικός εισηγητής και εξεταστής σε φορείς του δημόσιου τομέα, λχ. στο Ε.Κ.Δ.Δ. και στο Ι.Κ.Υ. Παράλληλα επισκέπτης καθηγητής και συνεργάτης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα νομικών ευρωπαϊκών σπουδών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης/Αντέννα Λουξεμβούργου, και σε μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων και κυβερνητικών οργανισμών της Ανατ.Ευρώπης, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Tempus και Phare, καθώς και στην Κύπρο. Μέλος του διοικ.συμβουλίου της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Από το 1991 μέχρι το 2004 εξωτερικός συνεργάτης του Υπ.Δικαιοσύνης και εκπρόσωπος σε εργασίες της Ευρ.Ενωσης επί θεμάτων δικαστικής συνεργασίας σε αστικές υποθέσεις. Εκπρόσωπος της χώρας στη διαρκή επιτροπή της σύμβασης του Λουγκάνο και πρόεδρος της Επιτροπής Αστικού Δικαίου (ευρωπαϊκός εκτελεστός τίτλος) του Συμβουλίου Ευρ.Ένωσης κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του 2003.

Κατά το ίδιο διάστημα μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και σύμβουλος Υπ.Παιδείας επί θεμάτων ανωτάτης παιδείας (1993-1994).

Από το Νοέμβριο 1999 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2005 μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (παραίτηση λόγω διορισμού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) και από τον Ιούνιο 2000 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2002 μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Το 1986 ιδρυτικό μέλος και μέλος της πρώτης διευθύνουσας επιτροπής της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων (U.A.E.), το δε 1990-1992 και πρόεδρος της διαρκούς της επιτροπής κοινοτικών συμβάσεων.

Μέλος του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Δικηγόρων (IDHAE) και της επιτροπής απονομής του διεθνούς βραβείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ludovic Trarieux, καθως και αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου (AIDC).

Από 1ης Οκτωβρίου 2005 μέχρι 6ης Οκτωβρίου 2011 Δικαστής στο Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκλεγείς τον Οκτώβριο 2009 Πρόεδρος Τμήματος.

Από 7ης Οκτωβρίου 2011 άσκηση εκ νέου ακαδημαϊκών καθηκόντων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και λοιπών επαγγελματικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων.

Συγγραφεύς μεγάλου αριθμού επιστημονικών βιβλίων και άρθρων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα και μέλος της συντακτικής επιτροπής των Cahiers de droit européen. Ομιλητής σε πολλά διεθνή νομικά συνέδρια και σεμινάρια.

Δημοσιεύσεις

Αναλυτικός κατάλογος δημοσιεύσεων