Κύριο περιεχόμενο

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Arvanitopo-24-1-17

Καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο:
210 9201847
Διεύθυνση:
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λ. Συγγρου 136, 176 71 Αθήνα
Κτίριο:
ΔΕΣΚοι
Γραφείο:
Γ5

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ λαμβάνοντας μεταπτυχιακό (MA) και διδακτορικό τίτλο (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις από το School of International Service του Πανεπιστημίου American της Washington DC.

Από το 1987 μέχρι το 1989 ήταν λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Συγκριτικής Πολιτικής στο School of International Service του Πανεπιστημίου American στην Washington DC των ΗΠΑ. Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Από το 1992 μέχρι το 1995 ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Mason στη Virginia των ΗΠΑ.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων, την Πολιτική θεωρία, την Ευρωπαϊκή πολιτική και την ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Υπήρξε εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Harvard, Princeton, Columbia, Georgetown). Έχει στο ενεργητικό του πλούσιο συγγραφικό έργο στο οποίο περιλαμβάνονται επιστημονικές μονογραφίες, επιμέλεια συλλογικών τόμων καθώς και άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Το τελευταίο του βιβλίο αφορά στον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, ενώ αυτή την περίοδο γράφει ένα βιβλίο για την Ελληνο-ρωμαϊκή προέλευση του Ρεπουμπλικανισμού.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ήταν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία (2012-2014). Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 διορίστηκε Αν. Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λουκά Παπαδήμου. Υπηρέτησε ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Διετέλεσε Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (2009-2011) και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από το 2000 έως το 2010. Ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Έχει επίσης διατελέσει Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στο Εθνικό Συμβούλιο της Εξωτερικής Πολιτικής, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (CES) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UNESCO-Ελλάδας.

 

Δημοσιεύσεις

Μονογραφίες 

 • Κοινωνικός Φιλελευθερισμός: Για την Ελλάδα της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα, 2014, β΄έκδ.). 
 • Το Θεσμικό Πλαίσιο Διαμόρφωσης της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, (Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα, 2009).
 • Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, (Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα, 2000).
 • Ευρωατλαντικές Σχέσεις, με τον Π. Ήφαιστο, (Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα, 1999).
 • Διεθνείς Σχέσεις: Συνέχεια και Μεταβολή, με το Δ. Κώνστα, (Αθήνα: Εκδόσεις Σιδέρη, 1997).

Επιμέλειες Συλλογικών Τόμων 

 • Reforming Europe: The Role of Centre-Right. (Heidelberg: Springer, 2010).
 • Turkey’s Accession to the European Union: An Unusual Candidacy. (Heidelberg: Springer, 2009).
 • Ανάλεκτα Διεθνούς Πολιτικής, (Αθήνα: Εκδόσεις Σιδέρης, 2006)
 • Προκλήσεις Διακυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, (Αθήνα: Εκδόσεις Σιδέρης, 2006)
 • 30 Χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής: 1974-2004, με τη Μ. Κοππά, (Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη, 2005)
 • EU Integration and the Future of South Eastern Europe, με τη Κ. Μπότσιου και τον Bernhard Lamers (Athens: Sideris Publishers, 2003)
 • Democracy, Security and Economic Development in South Eastern Europe, (Athens: Sideris Publishers, 2003).