Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος

ΒαθμίδαΚαθηγητήςΓνωστικό αντικείμενοΘεωρία των Διεθνών ΣχέσεωνEmailc.arvanitopoulos [at] panteion.grΤηλέφωνο+30 210 9201847ΔιεύθυνσηΠάντειο Πανεπιστήμιο, Λ. Συγγρού 136, 176 71 ΑθήναΚτίριοΔΕΣΚοιΓραφείοΓ5

[wpml-string context=”deps” name=”biofrafiko”]CV[/wpml-string]

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και πρώην Υπουργός. Από το 2019 είναι Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ λαμβάνοντας μεταπτυχιακό (MA) και διδακτορικό τίτλο (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις από το School of International Service του Πανεπιστημίου American της Washington DC.

Από το 1987 μέχρι το 1989 ήταν λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Συγκριτικής Πολιτικής στο School of International Service του Πανεπιστημίου American στην Washington DC των ΗΠΑ. Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Από το 1992 μέχρι το 1995 ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Mason στη Virginia των ΗΠΑ.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 και εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τον Φεβρουάριο του 2001 ως το Ιούλιο του 2008 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Τον Ιούλιο του 2008 εξελέγη Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος από το 2006 μέχρι το 2010. Το διάστημα 2004-2009, ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σύγκλητο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων, την Πολιτική Θεωρία, την Ευρωπαϊκή Πολιτική και την Ανάλυση της Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ. Υπήρξε εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Harvard, Princeton, Columbia, Georgetown). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται επιστημονικές μονογραφίες, επιμέλεια συλλογικών τόμων καθώς και άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Στο τελευταίο του βιβλίο αναλύει τις Ευρωατλαντικές Σχέσεις στη μεταψυχροπολεμική εποχή.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ήταν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία (2012-2014). Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 διορίστηκε Αν. Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λουκά Παπαδήμου. Υπηρέτησε ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Διετέλεσε Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (2009-2011) και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από το 2000 έως το 2010. Ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Έχει επίσης διατελέσει Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στο Εθνικό Συμβούλιο της Εξωτερικής Πολιτικής, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Martens Centre for European Studies του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UNESCO-Ελλάδας.

Δημοσιεύσεις

Μονογραφίες

 1. The Transatlantic Partnership at a Crossroads: Renewal or Decoupling, (Eurasia Publications, 2019).
 2. The Renewal of Vows: A New Transatlantic Chapter for Europe and America, (Wilfried Martens Centre for European Studies, 2019).
 3. Κοινωνικός Φιλελευθερισμός: Για την Ελλάδα της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα, 2014).
 4. Το Θεσμικό Πλαίσιο Διαμόρφωσης της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, (Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα, 2009).
 5. Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, Ιδεολογικά Ρεύματα, (Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα, 2000).
 6. Διεθνείς Σχέσεις: Συνέχεια και Μεταβολή, με το Δ. Κώνστα, (Αθήνα: Εκδόσεις Σιδέρη, 1997).

Επιμέλειες Συλλογικών Τόμων

 1. The Greek Junta and the International System: A Case Study of Southern European Dictatorships. Co-ed volume, (Routledge, 2020).
 2. Reforming Europe: The Role of Centre-Right. (Heidelberg: Springer, 2010).
 3. Turkey’s Accession to the European Union: An Unusual Candidacy. (Heidelberg: Springer, 2009).
 4. 30 Χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής: 1974-2004, με τη Μ. Κοππά, (Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη, 2005).
 5. New Perspectives on the Greek Revolution. Co-ed volume with Panagiotis Roilos, (Brill Publishers, forthcoming).
 6. Κλασσικοί Στοχαστές της Διεθνούς Πολιτικής Θεωρίας. Συνεπιμέλεια με Ανδ. Γκόφα και Γ. Ευαγγελόπουλο, (Εκδόσεις Πεδίο, αναμένεται).
 7. Σαράντα Χρόνια από την Είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπιμέλεια με Μ. Κοππά και Αργ. Πασσά, (Εκδόσεις Πεδίο, αναμένεται).

 

Ακολουθήστε  τον σύνδεσμο  για αναλυτικό βιογραφικό.