Διαμαντόπουλος Αθανάσιος

ΒαθμίδαΟμότιμος Καθηγητής Γνωστικό αντικείμενοΕλληνικό πολιτικό σύστημα - Πολιτικές δυνάμεις Emailthan.diamantop[ at ] gmail.com

[wpml-string context=”deps” name=”biofrafiko”]CV[/wpml-string]

Τόπος γέννησης: Αθήνα.

Χρονολογία γέννησης: 21 Αυγούστου 1951.

Βασικές Σπουδές: Νομική Αθηνών, νομικό τμήμα. Αποφοίτηση, 1973 (πρώτο αριστείο της Νομικής Αθηνών).
Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της ίδιας σχολής.
Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μεταπτυχιακές σπουδές (με διαδοχικές υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Στασινοπούλου): Diplôme d’Etudes Approfondies (DEA) Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης, στο 1ο πανεπιστήμιο Παρισίων, Paris I-Sorbonne, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Maurice Duverger.
Διδακτορικό δίπλωμα Πολιτικής Επιστήμης, με άριστα, στο ίδιο πανεπιστήμιο, με επιβλέποντα καθηγητή τον Leo Hamon.

Επαγγελματική σταδιοδρομία: Άσκηση ενεργού δικηγορίας μέχρι το 1982.
Λέκτωρ, 1982.
Επίκουρος Καθηγητής, 1987.
Αναπληρωτής Καθηγητής, 1992.
Καθηγητής, 1998.
Επισκέπτης Καθηγητής, κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 1995-96, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (ΙΕΡ) της Λίλλης.
Αντικείμενα Διδασκαλίας (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο): Θεωρία των πολιτικών κομμάτων, Πολιτικά κόμματα και ομάδες πίεσης, Πολιτικοί Θεσμοί, Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση, Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα, Πολιτικά Συστήματα Ευρώπης και Αμερικής, Τυπολογία Πολιτικών Συστημάτων, Θεωρία της Εξουσίας.
Πρόεδρος, με τριετή θητεία, του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Ανάληψη καθηκόντων, 2004. Παραίτηση, 2005 (για λόγους αρχής).
Μέλος, με τετραετή θητεία, της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ανάληψη καθηκόντων, 2006. Παραίτηση, 2008, λόγω μη συνεκτίμησης από την πολιτική εξουσία των θεσμικών προτάσεων της Επιτροπής, για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος τη χώρας, κατά την προωθηθείσα τότε συνταγματική αναθεώρηση.
Μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών που επεξεργάστηκε, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, προσχέδιο εκλογικού νόμου, με έμφαση στην ανάδειξη των περισσοτέρων βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες, χωρίς σταυρό προτίμησης.
Αρθρογραφία επί σειρά ετών, συχνά με παρεμβάσεις και προτάσεις επί θεσμικών θεμάτων, σε πολλές ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά (μεταξύ αυτών στην Καθημερινή, την περίοδο 1981-1987, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, από το 1984 μέχρι τη διακοπή της κυκλοφορίας του, στην οικονομική εφημερίδα Εξπρές, στην Απογευματινή, τα τελευταία δε χρόνια στον Κόσμο του Επενδυτή και, τέλος, στα Νέα).

Διεθνή συνέδρια με ανακοίνωση: Μεταξύ άλλων, της Παγκόσμιας Εταιρείας Εκλογικών Συστημάτων, στην Ουάσινγκτον (2005), της Γαλλικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, στη Λίλλη, με θέμα τις νέες παγκόσμιες τάσεις στους εκλογικούς νόμους και στα εκλογικά συστήματα (2002), επίσης της Γαλλικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης στη Λίλλη, με θέμα την ιστορική και λειτουργική διερεύνηση της υποχρεωτικότητας της ψήφου 2004), καθώς και στο Παρίσι, με θέμα την πολιτική δράση των ελλήνων πρωθυπουργών στη γαλλική πρωτεύουσα (2008).

Επιστημονικό έργο: 21 μονογραφίες σε πανεπιστημιακούς ή άλλους εκδοτικούς οίκους της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων, συνολικά περισσοτέρων των 60, σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και ξένα, καθώς και σε συλλογικούς τόμους, συνολικής έκτασης τουλάχιστον 5.000 σελίδων.