Μενγκ – Παπαντώνη Μαρία

ΒαθμίδαΚαθηγήτριαΓνωστικό αντικείμενοΕυρωπαϊκό Δίκαιο των ΕπιχειρήσεωνEmail mariapapantoni6 [ at ]googlemail [ dot ] comΤηλέφωνο +30 210 9201885 ΔιεύθυνσηΠάντειο Πανεπιστήμιο, Λ. Συγγρού 136, 176 71 ΑθήναΚτίριο ΣτασινόπουλουΓραφείο305

Βιογραφικό

Η Μαρία Μενγκ-Παπαντώνη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι  Καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Δικαίου των Επιχειρήσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (LL.M European and International Law) του Europa-Institut του Πανεπιστημίου Saarland-Γερμανία.

Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Panthéon-Assas (Paris II). Κατέχει Πτυχίο Νομικής από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και μεταπτυχιακό (D.E.A. droit des affaires et droit economique) και διδακτορικό διπλώματα από το Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas (Paris II). Διατέλεσε υπότροφος του ΝΑΤΟ. Αποτέλεσε Visiting Researcher και Fellow στο Institute of International Economic Law του Georgetown University-ΗΠΑ (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2008 και 2009). Έχει δώσει διαλέξεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Wuhan, στην Νομική Σχολή της Επαρχίας Γιουνάν-Κίνα, και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Reinmin-Πεκίνο (Summer International School 2015)

Η Μαρία Μενγκ-Παπαντώνη έχει διατελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (για την κωδικοποίηση του δικαίου της κεφαλαιαγοράς, και του αεροπορικού δικαίου), και διατελεί τακτικό μέλος της διαρκούς Επιτροπής παρακολούθησης και προβολής των Διεθνών και Ευρωπαϊκών εξελίξεων σε θέματα δικαιοσύνης.

Eίναι Διευθύντρια του ECEFIL (European Center of Economic and Financial Law).

Είναι κριτής (peer-review) στο νομικό περιοδικό ‘Zeitschrift für europarechtliche Studien’ (ZEuS) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού ‘Ευρωπαϊκό Δίκαιο’.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ευρωπαϊκού δικαίου, της Ελληνικής Εταιρείας του Δικαίου της Ενέργειας, της European Federation of Energy Law Associations (EFELA), του Ελληνικού Παραρτήματος της International Law Association, της European Society of International Law, της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων, του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, της Ελληνικής Ενώσεως Δικαίου της Ενέργειας και της Ελληνικής Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς.

Πέραν της ακαδημαϊκής της δραστηριότητας, η Μαρία Μενγκ-Παπαντώνη, είναι δικηγόρος Αθηνών και ασκεί γνωμοδοτική δικηγορία.

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για εκτενές βιογραφικό σημείωμα.