Ο Marcel Junod ήταν Ελβετός γιατρός και ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της International Committee of the Red Cross. Από το 1935 έως το 1946 συμμετέχει σε αποστολές στην Αιθιοπία, στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, σε χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ και στην Ιαπωνία την περίοδο της ρίψης των πυρηνικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Ο Junod μοιράζεται τις μοναδικές εμπειρίες του στο βιβλίο του (1947) “Πολεμιστής χωρίς όπλα”.
Η μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά ήταν μία πρωτοβουλία φοιτητών του τμήματος των Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Η υλοποίηση της ιδέας έγινε υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Μ. Ντ. Μαρούδας και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης του Παντείου Πανεπιστημίου Ekekdaad Panteion και του γραφείου της ICRC στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μαθήματος Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο / Έδρα Jean Monnet.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεαν το βιβλίο https://www.icrc.org/…/icrc-publication-warrior-without…

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Marcel Junod, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Ερυθρού Σταυρού, γιατρός, ο “τρίτος πολεμιστής” όπως έλεγε ο ίδιος, βρέθηκε στην Αιθιοπία το 1935 εκεί που ο Μουσολίνι δοκίμαζε τις σφαίρες ντουμ ντουμ, στον ισπανικό εμφύλιο, ήταν ο πρώτος ξένος γιατρός που μπήκε στην εξαϋλωμένη από την αμερικανική αεροπορία Χιροσίμα, στον αποκλεισμό της Αθήνας και την πείνα της κατοχής, στη Γερμανία οργανώνοντας επισκέψεις σε αιχμαλώτους πολέμου στα χέρια του Τρίτου Ράιχ.
Ειδικά ο ισπανικός εμφύλιος ήταν η πρώτη μη διεθνής ένοπλη σύρραξη στην οποία παρενέβη η ΔΕΕΣ. Είναι συγκλονιστικές οι περιγραφές του για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων, τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς πόλεων από τις φρανκικές δυνάμεις, την υπεροψία της αριστοκρατικής Ισπανίας που έβρισκε αδιανόητη την ανταλλαγή ενός “caballero” “κυρίου” για έναν “κόκκινο”, την υπεροψία των φρανκιστών και την απροθυμία τους να τηρήσουν τέτοιες συμφωνίες, παρότι η “άλλη πλευρά” είχε κάνει το πρώτο βήμα επιστρέφοντας γυναίκες και παιδιά αριστοκρατών που είχαν βρεθεί για διακοπές στη χώρα των Βάσκων όταν ξέσπασε ο εμφύλιος…
Πέθανε νέος, σε ηλικία 57 ετών, αλλά πλήρης εμπειριών, τις οποίες μας άφησε “κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας” στο βιβλίο “Le troisième Combattant – De l’ypérite en Abyssinie à la bombe atomique d’Hiroshima”, 1947.

Marcel Junod was a Swiss doctor and one of the most well-known ICRC delegates. Between 1935 and 1945 he participated in various ICRC missions across the globe, including Ethiopia, Spain during the civil war, various European countries during WWII and Japan shortly after the dropping of two atomic bombs on Hiroshima and Nagasaki. Junod shares his unique experiences in his 1947 memoir “Warrior without weapons”.
The translation of the book into Greek was an initiative of students of the Department of International, European and Area Studies of Panteion University. The project was implemented under the supervision of Professor M. D. Marouda and with the support of the European Center of Research and Training on Human Rights and Humanitarian Action of Panteion University and the ICRC Delegation in Greece.