Χαρίτος Γαβριήλ

ΒαθμίδαEπισκέπτης ΚαθηγητήςΓνωστικό αντικείμενοΙστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας-ΚύπρουEmailg.haritos [at] panteion.grΔιεύθυνσηΠάντειο Πανεπιστήμιο, Λ. Συγγρού 136, 176 71 Αθήνα

Βιογραφικό

Ο Γαβριήλ Χαρίτος είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδος-Κύπρου. Το ίδιο γνωστικό αντικείμενο διδάσκει στον Τομέα Σπουδών Ισραήλ του ισραηλινού Πανεπιστημίου Ben Gurion University of the Negev και στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από το 2018 κατοικεί στο Ισραήλ και είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ben Gurion Research Institute for the Study of Israel and Zionism του Ben Gurion University of the Negev. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η Ιστορία της Ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής (με έμφαση στις σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδος-Κύπρου), το Ισραηλινό πολιτικό σύστημα και ο θεσμικός ρόλος των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων που διαβιούν στο Ισραήλ. Η μεταδιδακτορική του έρευνα επικεντρώνεται στην Ιστορία των πολιτικών σχέσεων Ισραήλ-Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την τριετία 1960-1963 και στην διαμόρφωση της Ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής ως προς τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Γεννήθηκε το 1972 στη Ρόδο. Το 1996 αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε ενεργό δικηγορία. Παράλληλα με την εργασία του, συνέχισε τις σπουδές του και το 2007 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (ΜΑ) στις Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Το θέμα της διπλωματικής του εργασίας ήταν «Ο εκδημοκρατισμός των αραβικών κρατών ως προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής – Η περίπτωση της Τυνησίας και της Ιορδανίας». Το 2016 έλαβε διδακτορικό τίτλο (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και η διατριβή του είχε θέμα «Η Ισραηλινή Εξωτερική Πολιτική και η Κύπρος, 1946-1960».

Η διδακτορική του έρευνα βασίσθηκε στην υπηρεσιακή αλληλογραφία του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών των ετών 1948-1960, που αφορούσε στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ ως προς την Κυπριακή διένεξη. Το Κρατικό Αρχείο του Ισραήλ αποχαρακτήρισε το συγκεκριμένο απόρρητο αρχειακό υλικό κατόπιν αιτήσεώς του. Διενήργησε έρευνα στο Αρχείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και στο Αρχείο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Μετέβη στην Κύπρο ως υπότροφος του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου συνέλεξε υλικό από το Αρχείο Κυπριακών Εφημερίδων, ως επίσης και από την αποκαλούμενη «Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Έρευνας», που εδρεύει στην Κερύνεια και υπάγεται στις τουρκικές κατοχικές αρχές.

Το 2013 διετέλεσε ειδικευόμενος ερευνητής στην ισραηλινή δεξαμενή σκέψης Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies, που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και από το 2018 είναι Senior Research Fellow στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 δίδαξε Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδος-Κύπρου στον Τομέα Σπουδών Ισραήλ του Ben Gurion University of the Negev, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το γνωστικό αυτό αντικείμενο προσφέρθηκε για πρώτη φορά στην ισραηλινή, ελληνική και κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 και 2017-2018 δίδαξε Εβραϊκή Γλώσσα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και αναλύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και διατηρεί συχνή παρουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Η αρθρογραφία του εξειδικεύεται στην ισραηλινή εσωτερική και εξωτερική πολιτική, στις σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδος-Κύπρου και στις μεσανατολικές εξελίξεις εν γένει.

 

Δημοσιεύσεις

Μονογραφίες

  1. «Ο εκδημοκρατισμός των αραβικών κρατών ως προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής – Η περίπτωση της Ιορδανίας και της Τυνησίας»  Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών καθ. Ηλία Κρίσπη και δρος Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη & Νομικές ΕκδόσειςΓια Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα , 2008.
  2. «Κύπρος, το Γειτονικό Νησί – Το Κυπριακό μέσα από τα Κρατικά Αρχεία του Ισραήλ, 1946-1960»
    Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2018 (α’ έκδοση) και 2020 (β’ συμπληρωμένη έκδοση, προλογίζει ο δρ Νίκος Χροστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας)

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις:

  1. “Israel’s Entry to Colonial Cyprus”Cyprus Review, Fall 2020, Vol.32, No.2, University of Nicosia
  2. Κριτική επισκόπηση του σχεδίου της διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση της διένεξης Ισραήλ-Παλαιστινίων και το ενδεχόμενο μονομερούς προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης εκ μέρους του Ισραήλ” Κείμενο Πολιτικής 4/2020, Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μάιος 2020.
  3. “Η προσέγγιση Ιράν-Δύσης, οι προβληματισμοί του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας και η συνταγματική διάσταση της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής” Policy Note EMPN No.2, Cyprus Center for European and International Affairs, University of Nicosia, 19.1.2016
  4. “Η αραβική ψήφος στο Ισραήλ: Από τα «Κόμματα Δορυφόρους» της δεκαετίας του 1950 στον Ενιαίο Αραβικό Συνδυασμό του 2015” Κείμενο Πολιτικής 5/2015, Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 8.5.2015
  5. “The Jewish Community in a Multicultural Turkey: Background and Prospects” Middle East Mediterranean, No. 3/2, May–August 2013, pp.17-20, ELIAMEP
  6. “Israel, Turkey and Cyprus: Changing Realities and Dilemmas” Tel Aviv Notes, Vol.7 No. 7, April 2013, The Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies, Tel Aviv University

 

Ακολουθήστε  τον σύνδεσμο  για αναλυτικό βιογραφικό.