Πασσάς Ανάργυρος

ΒαθμίδαΕπίτιμος ΚαθηγητήςΓνωστικό αντικείμενοΚρατική Διοίκηση και Ευρωπαϊκή ΕνοποίησηEmail apassas [ at ] panteion [ dot ] gr, arpassas[ at ] gmail [dot] comΤηλέφωνο210-9201624/25ΔιεύθυνσηΠάντειο Πανεπιστήμιο, Λ. Συγγρού 136, 176 71 ΑθήναΚτίριοΣτασινόπουλουΓραφείο303

Βιογραφικό

Ο Ανάργυρος (Αργύρης) Γ. Πασσάς είναι Καθηγητής Κρατικής Διοίκησης και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και κάτοχος Jean Monnet Chair in Public Administration & European Integration. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles) και ειδικεύθηκε στις Ευρωπαϊκές Σπουδές (Licence Spéciale en Politique Européenne) στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία και τα όρια του διακυβερνητισμού. Συμβολή στη διερεύνηση της ενοποιητικής δυναμικής. Επιδράσεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού μετά τη θέσπιση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης» (Επιβλέπων καθηγητής Δημήτρης Θ. Τσάτσος †).

Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης και εκπαιδευτής της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στα πεδία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της δημόσιας πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης.  Τα τελευταία του βιβλία είναι: (2021) Ελλάδα – Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια σχέση «μέσα από σαράντα κύματα». 1981-2021  Πεδίο. Αθήνα. (συνεπιμέλεια με Κ. Αρβανιτόπουλο και Μ. Κοππά) και, The Depoliticisation of Greece’s Public Revenue Administration: Radical Change and the Limits of Conditionality. Springer, Cham, Switzerland ,  (με D. Dimitrakopoulos).

Στην επαγγελματική του πορεία έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1980-1984 και 1994-1996), έχει διατελέσει ειδικός επιστήμονας στα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών για την άσκηση της τρίτης (1994) και τέταρτης (2003) ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (EIPA/IEAP Maastricht) και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (1996-2001). Το 2010 με 2013 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος για τη σχεδίαση και την υλοποίηση των δράσεων εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημόσιας Διοίκησης για την άσκηση της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2012).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα πεδία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (Θεσμοί, οργάνωση και λειτουργία, λήψη των αποφάσεων και πολιτικές της ΕΈ), της Δημόσιας Πολιτικής και της Δημόσιας Διοίκησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό/ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.

 

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για εκτενές βιογραφικό.