Ψήφισμα της ΓΣ του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου για τον Ευάγελο Κωφό

 

Το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Ευάγγελου Κωφού, εκ των σημαντικότερων Βαλκανιολόγων στην Ελλάδα. Ο Ευάγγελος Κωφός υπηρέτησε επί σειρά ετών,  από το 1962 έως το 1995, στο Υπουργείο Εξωτερικών ως εμπειρογνώμονας επί Βαλκανικών θεμάτων, με σοβαρότητα, ουσιαστική γνώση αλλά και ηπιότητα και μετριοπάθεια. Με μεταπτυχιακά στο Georgetown University της Washington και Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου συνέβαλε όσο ελάχιστοι στην προώθηση της μελέτης της Βαλκανικής στη χώρα μας. H  αναγνώριση του ως διαπρεπούς ιστορικού ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα, ενώ διατέλεσε και επισκέπτης καθηγητής στην Οξφόρδη.

Ιδιαίτερα, η βαθιά του γνώση όλων των πτυχών του Μακεδονικού Ζητήματος τον έκανε απόλυτη αυθεντία στο ζήτημα και αναντικατάστατο συνομιλητή όλων όσοι ασχολήθηκαν με το Μακεδονικό, την πολιτική ηγεσία αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Με ρεαλισμό αλλά και βαθύ αίσθημα πατριωτικής ευθύνης ήταν παρών σε όλες τις κρίσιμες στιγμές με προτάσεις, αναλύσεις και αξιολόγηση της κατάστασης, χωρίς κραυγές και αφορισμούς αλλά με επιχειρήματα και προσπάθεια σύνθεσης.

Ο λόγος  του στη δημόσια σφαίρα σε μια εποχή σαν αυτή που διανύουμε είναι δυσαναπλήρωτος. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Ελαφρύ να είναι το χώμα που τον σκεπάζει.»